Parel

Uit Pareltaal
Naar navigatie springen Naar zoeken springenParel-oester-rc.png


…De wens is de vader de gedachte. Als we op elkaar gelijkende wensen vervuld zien, worden we nieuwsgierig naar de manier waarop dat is gebeurd. Als we de werkzame bestanddelen tot een samenhangend, reproduceerbaar geheel weten te vormen, hebben we een recept, een oplossingspatroon, een succesformule.

✣  ✣  ✣

Grote en kleine wensen verlangen naar vervulling. Hoe beschrijf je je wensen en de manier waarop je ze kan vervullen op een consistente, samenhangende, toegankelijke en praktische manier, zodat ieder die dat wil met dat recept ook haar of zijn eigen wensen kan vervullen?

Heb je geen wens, maar juist een probleem? Keer dan het probleem direkt om in een wens. Dat werkt veel beter naar de oplossing ervan. Je bent bijvoorbeeld te zwaar. Dan werkt de wens "Ik wil weer netjes op gewicht zijn" veel beter dan "Ik wil niet te zwaar zijn.". De intentie in de vorm van een wens speelt een uitermate belangrijke rol bij de vervulling ervan.

Daarom:

Beschrijf elke vervulling van een wens in een eenvoudig, vast en helder formaat: situatie, wens, instructie. Zet er eventueel een treffende anecdote van de situatie voor en na bij. Begin de parel met een toepasselijke foto die uit het leven gegrepen is.

✣  ✣  ✣

Doordat de parels naar elkaar verwijzen ontstaat een heel vlechtwerk van parels. Zo'n vlechtwerk is een pareltaal. Elke parel beschrijft een wens die je onophoudelijk tegen komt in onze omgeving, en beschrijft vervolgens de kern van de manier waarop je die wens kan vervullen. En wel op een zodanige manier dat je het recept een miljoen keer kan gebruiken zonder het ooit twee keer hetzelfde te doen.

De pareltaal geeft een vrije structuur aan een ongekende weelde van combinaties van situatie-wens-vervulling. Zo kunnen zich schitterende wonderen ontvouwen.


✣  ✣  ✣
Patroon-probleem.jpg

Parels geven leven

Een parel is een 'oplossing' of 'succesformule' voor de vervulling van een wens, en daarmee voor een probleem dat je omkeert naar een wens. Zodra de oplossing meer dan drie keer succesvol is toegepast noemen we de beschrijving van context, wens en oplossing een parel.

Een parel is een kenmerkende ingreep die de huidige situatie daardoor verbetert naar de gewenste situatie. Beter wil zeggen minder doods ofwel levendiger. Door het toepassen van een of meer parels onstaat de gewenste, probleemloze, situatie. Parels dragen bij aan het geluk van jou en anderen.

Een parel is de uiterlijke verschijningsvorm van het krachtenspel tussen alle krachten die invloed uitoefenen op de gegeven situatie en die krachten op een harmonieuze wijze met elkaar in balans brengen zodat er een helere situatie onstaat. Parels helpen met helen.

De honderden parels lijken kwa vorm dus allemaal op elkaar, en er zijn er geen twee hetzelfde. Net mensen of beukenblaadjes. Ze lijken allemaal op elkaar, en er zijn er geen twee hetzelfde.

Maak zelf een parel met een oester

Met de instructies die beschreven staan bij de oester kan je makkelijk en snel je eigen parels maken. Maak voor het kiezen van een goede naam voor de parel intensief gebruik van idioom. De keuze van een goede naam voor een parel is secuur werk en van groot belang voor een makkelijk en prettig gebruik.

Recepten

Een typische volgorde waarin parels worden toegepast in een specifiek probleemgebied vormt een recept van handelingen en/of gebeurtenissen waarvan het resultaat voor zichzelf spreekt, ongeacht mogelijke variaties. Een procedure is een voorbeeld van een recept. Een gestructureerde en duidelijk geformaliseerd en gekwantificeerd geheel van activiteiten en handelingen, en in een specifieke volgorde.

Kleinkapitaal

In deze Wiki worden parels altijd in kleinkapitaal gezet om ze te onderscheiden van de andere verwijzingen.

Wat is een Parel en wat niet?

Soms lijkt alles wel een Parel en krijg je de neiging ook alles als in een Parel te vangen en overeenkomstig te beschrijven. Toch is er onderscheid te maken tussen parels en niet-parels. Er zijn zinnige praktijken die geen deel uitmaken van pareltaal en geen parels beschrijven. De kernvragen die elke Parel dient te beantwoorden zijn:

  • Welke wens vervult het of welk probleem lost het op?
  • Wat zijn de (vaak tegenstrijdige) krachten?
  • Wat is het verband tussen de wens en haar vervulling, tussen het probleem en haar oplossing.

Als de antwoorden op die vragen niet voor de hand liggen, of maar met moeite boven water te krijgen zijn, dan is het geen Parel. En ook hier geldt: bij twijfel niet inhalen. Bij een goede Parel hoort een duidelijke en sterke band tussen wens en haar vervulling en sterke krachten in de context van die Parel. Ook levert de toepassing van die Parel sterke structurele verbeteringen aan. Als dat niet zo is, is het vaak een techniek