Parel

Uit Pareltaal
Versie door Martien (overleg | bijdragen) op 26 okt 2007 om 12:02 (Toelichting op velden van de {{parel|oester}} toegevoegd.)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen



Parel-oester-rc.png


…De wens is de vader de gedachte. Als een soortgelijke wens vaker door mensen is vervuld, zijn we nieuwsgierig naar de manier. Zodra de werkzame bestanddelen een samenhangend reproduceerbaar geheel vormen, is dat een recept, oplossingspatroon of succesformule.

✣  ✣  ✣

Grote en kleine wensen verlangen naar vervulling. Hoe beschrijf je je wensen en de manier waarop je ze kan vervullen consistente, samenhangende, toegankelijke en praktische manier zodat ieder die dat wil ook haar eigen wensen kan vervullen?

Heb je geen wens maar juist een probleem? Keer dan het probleem direkt om in een wens. Dat werkt veel beter met de oplossing ervan. Je bent bijvoorbeeld te zwaar. Dan werkt de wens "Ik wil weer netjes op gewicht zijn." veel beter dan "Ik ben te zwaar." of "Ik wil niet te zwaar zijn.". De intentie in de vorm van een wens speelt een uitermate belangrijke rol bij de vervulling ervan.

Daarom:

Beschrijf elke vervulling van een wens in een eenvoudig, vast en helder formaat: situatie, wens, instructie. Zet er eventueel een treffende anecdote van de situatie voor en na bij. Begin de parel met een toepasselijke foto die uit het leven gegrepen is.

✣  ✣  ✣

Doordat de parels naar elkaar verwijzen ontstaat een heel vlechtwerk van parels. Zo'n vlechtwerk is een pareltaal. Elke parel beschrijft een wens die je onophoudelijk tegen komt in onze omgeving, en beschrijft vervolgens de kern van de manier waarop je die wens kan vervullen. En wel op een zodanige manier dat je die vervulling een miljoen keer kan gebruiken zonder het ooit twee keer hetzelfde te doen.

De pareltaal geeft een vrije structuur aan een ongekende weelde van combinaties van situatie-wens-vervulling. Zo kunnen zich schitterende wonderen ontvouwen.


✣  ✣  ✣



Elke parel wordt in de oester gegoten—een flexibele structuur die het makkelijk maakt parels te bechrijven zorgt voor een consistente en samenhangende layout en stijl. Vul de verschillende parameters van de oester alsvolgt in:

stadium: Elke parel kent een bepaald ontwikkelstadium. Als je niets opgeeft is het standaard stadium vonk. Naarmate de parel zich ontwikkelt kan en een van deze stadia kiezen: kiem, groei, bloei, vrucht. De parel verschijnt zo ook vanzelf op categorie:kiem, categorie:groei, categorie:bloei en categorie:vrucht. Let op dat uitsluitend parels die stadium, beeld, context, wens, daarom en nieuw hebben ingevuld ontgroeien het kiemstadium.
beeld: Elke parel heeft een foto die de parel treffend illustreert. Altijd met mensen en uit het leven gegrepen: echt, authentiek, niet geposeerd. Vul hier de bestandsnaam van de foto (zonder Afbeelding: ervoor). Zorg voor afgeronde hoeken met een radius van 6 pixels (of punten); zie ook de Pareltaal huisstijl. Je kan foto's opladen met Speciaal:Upload.
proloog: Schrijf vervolgens een korte anecdote—uit het leven gegrepen—een sprekend voorbeeld van een toepasselijke ervaring die de huidige situatie beschrijft. De proloog is optioneel.
context: Twee tot drie zinnen die de context of situatie beschrijven die betekenis geeft aan deze parel en waarin je je in één oogopslag kan herkennen. De context refereert regelmatig naar andere parels die kunnen leiden tot de situatie van deze parel. In deze bepaalde situatie ben je uit op de vervulling van je wens of de oplossing van je probleem.
wens: Drie tot vijf korte zinnen die de wens die je vervult wilt zien beschrijven. Heb je een probleem? Keer die dan direkt om in een wens (het positief tegenovergestelde).
toelichting: Schrijf optioneel maximaal drie korte paragrafen met wat meer toelichting en een beschrijving of opsomming van de verschillende krachten die in de huidige situatie een rol spelen.
daarom: Altijd geschreven in de vorm van een of meerdere instructies. Beperk je tot drie tot vijf korte zinnen.
nieuw: Door het gebruik van een parel kom je in een nieuwe situatie of context, waar de krachten weer anders zijn en waar weer andere parels kunnen bijdragen aan een groter geheel.
epiloog: Een korte anecdote—uit het leven gegrepen—van een sprekend voorbeeld van een toepasselijke ervaring die de nieuwe situatie beschrijft. De epiloog is optioneel.
Patroon-probleem.jpg

Een parel is een 'oplossing' of 'succesformule' voor de vervulling van een wens, en daarmee voor een probleem dat je omkeert naar een wens. Zodra de oplossing meer dan drie keer succesvol is toegepast noemen we de beschrijving van context, wens en oplossing een parel.

Een parel is een kenmerkende ingreep die de huidige situatie daardoor verbetert naar de gewenste situatie. Beter wil zeggen minder doods ofwel levendiger. Door het toepassen van een of meer parels onstaat de gewenste, probleemloze, situatie. Parels dragen bij aan het geluk van jou en anderen.

Een parel is de uiterlijke verschijningsvorm van het krachtenspel tussen alle krachten die invloed uitoefenen op de gegeven situatie en die krachten op een harmonieuze wijze met elkaar in balans brengen zodat er een helere situatie onstaat. Parels helpen met helen.

De honderden parels lijken kwa vorm dus allemaal op elkaar, en er zijn er geen twee hetzelfde. Net mensen of beukenblaadjes. Ze lijken allemaal op elkaar, en er zijn er geen twee hetzelfde.

Vanwege de eenvoud en helderheid wordt elke parel hier beschreven volgens hetzelfde formaat:

  • Ten eerste is er een beeld met een typisch voorbeeld van die parel.
  • Ten tweede, na het beeld, heeft elke parel een inleidende paragraaf die de context of situatie beschrijft voor de parel en uitlegt hoe deze parel andere parels helpt te vervullen.
  • Vervolgens markeren drie diamanten het begin van de wens.
  • Na de diamanten volgt een kopregel, vetgedrukt. Deze kopregel geeft de essentie van de wens weer in een of twee zinnen.
  • Vervolgens eventueel een korte paragraaf met iets meer toelichting van de situatie en de krachten die daar optreden.
  • Vervolgens, wederom vetgedrukt, zoals de kopregel, komt de vervulling—het hart van de parel—die het veld van fysieke en sociale relaties beschrijft die nodig zijn om de wens te vervullen, in de eerder genoemde situatie. Deze vervulling wordt altijd in de vorm van een instructie geformuleerd—zodat je precies weet wat je moet doen om de wens te realiseren.
  • De vervulling wordt vervolgd met een korte paragraaf die verwijst naar andere parels die gesterkt worden door deze parel. Hierdoor wordt deze parel verbonden met alle andere parels die nodig zijn om deze parel te vervolmaken, in te vullen, te verfraaien. Zo groeit de pareltaal
  • Sluit de parel af met drie diamanten en een sprekende anecdote van een situatie waarin de wnes in vervulling is gegaan.
  • Gebruik de rest van de parel eventueel voor een uitgebreide toelichting, aangevuld met illustraties, voorbeelden en foto's. Beschrijf daarin:
    • de proefondervindelijke achtergrond van de wens;
    • de bewijzen voor haar waarheid;
    • het bereik van de verschillende manieren waarop de wens zich manifesteert in haar omgeving;
    • het effect van het bestaan van de wens of het probleem op haar omgeving;
    • de verschillende relevante krachten die de wens een specifieke richting op trekken;
    • en zo voort.

Waarom dit formaat?

  • Ten eerste, om elke parel verbonden met andere parels te presenteren, zodat je de verzameling van alle parels als een geheel, als een taal kan bevatten. Met deze pareltaal kan je zelf een oneindige variëteit van combinaties kan scheppen.
  • Ten tweede, om de wens en haar vervulling zodanig te presenteren dat je het zelf kan beoordelen en wijzigen zonder dat je de essentie kwijtraakt die de kern is van de parel.

Een typische volgorde waarin patronen worden toegepast in een specifiek probleemgebied vormt een recept van handelingen en/of gebeurtenissen waarvan het resultaat voor zichzelf spreekt, ongeacht mogelijke variaties. Een procedure is een voorbeeld van een recept. Een gestructureerde en duidelijk geformaliseerd en gekwantificeerd geheel van activiteiten en handelingen, en in een specifieke volgorde.

In deze Wiki worden parels altijd in kleinkapitaal gezet om ze te onderscheiden van de andere verwijzingen.