Cultureel membraan

Uit Pareltaal
Naar navigatie springen Naar zoeken springen


…een team, organisatie, gemeenschap, coalitie of conglomeratie met het grootse gevaarlijke gedurfde doel of een vurig verlangen

✣  ✣  ✣

Een maximale fitness van nieuwe leden die de gemeenschap instromen zorgt voor wederzijdse versterking en maakt de nieuwkomer snel inzetbaar. Bovendien wil je duidelijkheid over wie er binnen de gemeenschap hoort en wie erbuiten.

Het cultureel membraan van een chaorganisatie is altijd in twee richtingen halfdoorlatend helpt jou en jouw ideeën wortel te schieten aan de andere kant waarbij de focus gericht is op het laten schitteren van beiden.

Eén van de eerste stappen is het tekenen van de belofte tot rentmeesterschap zodat iedereen daarna veilig en vertrouwd alle zaken die er toe doen met elkaar kan delen. Zodra de belofte een feit is volgen meestal een paar stappen die jouw aanwezigheid en bijdrage op waarde schat en integreert in hetgeen er al is tot een groter, sterker geheel.

Minstens zo belangrijk is om aan te geven wat het jou waard is, in geld, in middelen, in netwerk, in kennis.

Daarom:

Wissel, na een eerste kennismaking waarbij het lijkt te klikken, een vingerafdruk met elkaar uit. Nodig een nieuwe deelgever uit om, letterlijk, te tekenen voor de belofte tot rentmeesterschap, de drie tot vijf waarden voor de groep, de beginselen, en de codex. Vraag om de dagdroom en het zielsprofiel en nodig haar vervolgens uit om tijdens de eerstmogelijke cirkel voor het uitschrijven en uitspreken van de persoonlijke oratie van drie minuten, grootse gevaarlijke gedurfde doel en bliksempraat in de vorm van een hoshin kanri over het inbrengen en integreren van de eigen "technologie" in het huidige platform zodat het een geheel blijft ("wat kom je brengen"). Laat haar ook duidelijk maken wat de persoonlijke waarde van dit alles is en welke vorm dat heeft en wanneer (o.a. geld). Geef tenslotte iedereen jouw eigen op het lijf geschreven vacature.

✣  ✣  ✣

Een gezond cultureel membraan werkt volledig symmetrisch. Het proces naar "buiten" is net zo belangrijk als het proces naar "binnen". Het helpt daarom om tijdens het proces naar binnen sterk te focussen op het proces naar buiten. Dat voorkomt vervelende verassingen later en leidt tot een zelfhelend en zelfschonend gezond systeem van zakelijke zingeving. Een zinnig sociaal immuunsysteem is daarbij letterlijk van levensbelang.


✣  ✣  ✣